Katalogtekst til gruppeudstilling (med Maria Torp og Annesofie Sandal):  …OR ARE YOU JUST LOST?

af TRINE ROSS

…OR ARE YOU JUST LOST?

Selvom øjet i første omgang måske lader sig fange ind af den tilsyneladende detaljerigdom i Maria Torps malerier, den hudløse humor i Annesofie Sandals værker eller det lysende og liflige, der er lige til at spise i Karin Kasters billeder, så tag ikke fejl: Det er de helt store spørgsmål, der stilles i værkerne. Det handler om døden – og alt det der ligger lige før. Alt det vi kalder livet lige nu.
Og netop i nuet, i form af den aktuelle verdenssituation, møder man i Maria Torps malerier, hvor international politik og hjemligt familieliv i den grad er på kollisionskurs.Sådan er virkeligheden: et brutalt møde med flere virkeligheder, ikke længere fragmenter,men nærmere krystallinske, facetterede, så billederne blandes for øjnene af os.

Og det er derfor “Den Sorte Enke”, som vi kender hende fra pressebilleder af tjetjenernes gidseltagning i et teater i Moskva, sidder ved siden af sengen, som er hun faldet i søvn under godnatlæsningen. Man siger at hånden der ligger på vuggen styrer verden, meni stedet styrtede den sorte enkes verden i grus – og tog en lille flig af vores med sig i faldet.
Døden er også et tilbagevendende tema for Annesofie Sandal, men her er sjældent tale om den voldelige død. I Annesofie Sandals produktion er døden del af en treenighed, hvis øvrige elementer er social interaktion, samt kærlighed og erotik. Disse temaer bearbejdes fra forskellige sider, i materialer der spænder fra keramik og porcelæn til pap og læder, i en evig søgen efter mening. Det er tidskrævende og kan lyde tungt, men Annesofie Sandal går til de store spørgsmål med en himmelstræbende humor, der gennem grinet åbner op for erkendelse.

Også Karin Kaster arbejder med tredeling, men i hendes tilfælde handler det om eventyrets tre faser: 1) det velkendte, 2) rejsen og 3) opnåelsen af en ny balance. Det Karin Kaster spørger sin beskuer om er: hvilken vej vil du gå? Et spørgsmål, som ethvert reflekterende menneske må stille sig selv med jævne mellemrum. I Karin Kasters værker står spørgsmålet i appetitlige farver, med naturlige forhindringer som skove, kløfter og bjergsider og måder at komme videre på i form af stiger, tov og både. Men er det lykken? Eller løgn? Eller er du bare faret vild undervejs?

Tekst af Trine Ross, kunstskribent ved Politiken/2006